image/svg+xml
image/svg+xml

Organik Tarım

Bölüm Hakkında

Organik tarım faaliyetlerinin daha bilinçli yapılabilmesi amacıyla, bu konuda eğitim vermek için 2015-2016 eğitim yılında Yüksekokul bünyesinde Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü altında Organik Tarım programı açılmıştır. Organik Tarım Programı; sürdürülebilir tarımın uygulanabilmesi, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilen "Organik Tarım Teknikeri" yetiştirmektir. Organik tarım ön lisans programının eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler programı bitirdiklerinde 120 AKTS krediyle mezun olacaklardır. Dersler teorik ve uygulamalı, zorunlu ve seçmeli dersler olup, organik tarımın temel ilkeleri ve bitki yetiştiriciliğine temel dersler verilmektedir. Programın hedefi bitkisel ve hayvansal üretim ile yetiştirmeye ilgili, çevre bilincine sahip, inceleme ve araştırmaya meraklı, kurallara uygun çalışan, sorunlara çözüm üretebilen, etik değerlere bağlı, özenli, yaratıcı ve eleştirisel düşünme gücüne sahip olan organik tarım teknikerleri yetiştirmektir. Organik Tarım Programı mezunları; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri, belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, tarım satış kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, Organik tarım işletmelerinde, organik pazarlarda, organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında, organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayilerde ve KOBİ'lerde çalışabilir kendi arazilerinde organik tarım yapabilirler.

Bölümün Amacı

Organik tarım programı organik tarım tekniklerinin bilinçli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli bilgi ve beceriye sahip, organik bitkisel ürünlerin üretimi, işlemesi, nakliyesi ve pazarlamasını yapabilen, bu alanda hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarına hizmet verebilecek çevre ve insan sağlığı bilincine ve doğa sevgisine sahip tarım teknikerleri yetiştirmeyi amaçlar.

Bölümün Hedefi

Proramın hedefi, özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşlarında sorumluluk alabilecek düzeyde bilgi, beceri ve yeteneğe sahip, etik değerlere bağlı, çevre ve insan sağlığına önem veren meslek elemanı yetiştirmektir.

Kabul Şartları

Aday öğrenciler lise diploması ile YKS merkezi sınavından aldıkları puanla ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Mezuniyet Koşulları

Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari oranda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 AKTS almış ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

Alınacak Derece

Programdan mezun olanlar, Organik Tarım Ön Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.

Üst Kademeye Geçiş

ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Organik Tarım İşletmeciliği, Orman Mühendisliği, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tütün Eksperliği, Zootekni lisans programlarına geçiş yapabilir. Bunun yanında Açıköğretim Fakültelerinin; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Organik Tarım, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık programlarına da geçiş hakkı bulunmaktadır.

İstihdam Olanakları

Organik Tarım programı mezunları kamu kurum ve kuruluşları (Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri, belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, tarım satış kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri, Belediyeler) ile organik tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde görev yapabilirler.

Sınav Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirmelerde çoklu değerlendirme yöntemleri kullanılmakta, derslerdeki başarı ise, üniversitenin bağıl değerlendirme sistemi uygulama esaslarına göre belirlenmektedir.

Bölüm Başkanı ve Bölüm Bologna Koordinatörü

Dr. Öğretim Üyesi Cevdet GÜMÜŞ

Kazanılan Derece ve Düzeyi

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere Organik Tarım Programı alanında Ön Lisans Diploması ve Organik Tarım Teknikeri unvanı verilir.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için alınması gereken minimum AKTS 120’dir. Öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlamaları da zorunludur.

Öğretim Programının Yapısı

Örgün öğretim